Support

Waarom Open Source

Waarom zou je Open Source software willen gebruiken in plaats van een "gesloten" pakket van een webdesignbedrijf?

Wat dacht je van volgende punten hieronder:

  • De mogelijkheid om kosten en ontwikkeltijd te verminderen.
  • Onafhankelijkheid: want je bent niet langer gebonden aan één softwareleverancier die het eigendomsrecht van de broncode bezit en je dure licenties laat betalen en waaraan je vast zit. Probeer je website maar eens te verhuizen. Dit gaat dus niet.
  • Openheid en veiligheid: Je kunt zelf (laten) controleren of de software wel doet wat zij belooft, de broncode is vrij in te zien. Daarmee ben je niet afhankelijk van het oordeel van één partij aangaande de kwaliteit van de software.
  • De mogelijkheid tot vele uitbreidingen op de software doordat de broncode vrij toegankelijk is.
  • Hergebruik van kennis en softwarecomponenten die zich bewezen hebben: Closed source software heeft keer op keer de neiging het wiel telkens opnieuw uit te vinden. Open source software blijft groeien met goede ideeën en worden hergebruikt in andere projecten.
  • Open Standaarden: De concepten in een Open Source project worden ingebracht door ontwikkelaars en gebruikers van organisaties over de hele wereld. Door dit enorme draagvlak verworden veel van deze concepten tot internationaal geaccepteerde open standaarden waardoor dit in elk land toepasbaar is.
  • Open Source ontwikkeling verhoogt de kwaliteit: De beoordeling van de kwaliteit van de software vindt plaats door alle betrokkenen bij een open source project. Dit kunnen honderden of zelfs duizenden gebruikers en ontwikkelaars zijn. In de traditionale closed source ontwikkeling wordt dit gedaan door het webdesignbedrijf zelf. Het webdesignbedrijf bepaalt dan of een zekere functionaliteit noodzakelijk is en of de kwaliteit van de software voldoende is om te leveren of te updaten i.p.v. een grote internationale gemeenschap.
  • Beter aan te passen aan de wensen van de gebruiker: De openheid van de code maakt het altijd mogelijk de software aan te passen aan bestaande systemen, tools, platformen, databases enz.
  • Eventuele software fouten worden door een groot ontwikkel team snel opgespoord en verholpen door middel van updates, dit zorgt voor stabiele software en kwaliteit.
  • Voor ondersteuning van Open Source software is een enorme online community actief is, waar gebruikers eb eindgebruikers terecht kunnen voor vragen of het zoeken van informatie.

Ook in de ogen van overheden wordt steeds meer gezocht in Open Source oplossingen. Je bent en blijft onafhankelijk in je keuzes en er is altijd iemand anders die je kan helpen. Dit laatste is vaak niet goed overdacht bij Closed source software en levert geregeld problemen op bij de overstap naar een andere partner in oplossingen.

Rate this item
(1 Vote)
More in this category: « Wat is een CMS?
Login to post comments
back to top