Support

Twitter

Wat is Twitter? De activiteit bij het gebruiken van Twitter heet twitteren (of tweeten), dat kwetteren betekent. Het logo van Twitter is een klein vogeltje. Twitteren komt neer op in real time communiceren via een microblogg op een pc, mac of gsm, smartphone of andere mobiele apparaten met een internetaansluiting. Door de combinatie van webloggen met instant messing wordt het microblogging genoemd. Oorpronkelijk was de vraag van de dienst "Wat ben je aan het doen?". Nu is het "Wat gebeurt er?" Iedere twitteraar kan op elk moment van de dag in maximaal 140 tekens vertellen waar hij/zij mee bezig is, wat hij/zij van plan is of wat hem/haar bezighoudt. 

Kosten

Het gebruik van de Twitter-dienst is geheel gratis. De gebruikers geven de firma Twitter waardevolle informatie over zichzelf, hun bezigheden, hun gewoontes en hun sociale netwerk. 

Geschiedenis

Twitter is opgericht in maart 2006 door Obvious Corp, een bedrijf uit San Francisco. Twitter is begonnen als een onderzoeksproject binnen Odeo, een site van webbedrijf Obvious van Noah Glass en Jack Dorsey, en kwam voor het eerst beschikbaar in juli 2006. In mei 2007 werd Odeo van de hand gedaan, ten voordele van Twitter. Twitter maakte een enorme groei door, onder meer door de snelle verslaggeving na rampen en andere actualiteiten. Een hele prominente twitteraar is Barack Obama. De Amerikaan Robert Sloan was verantwoordelijk voor  de vijfmiljardste tweet op 20 oktober 2009. De vijfmiljardste tweet maakte niet gebruik van het maximale aantal tekens van 140. De tekst luidde: "Oh lord". Op 22 november 2009 werd het woord twitteren door het Genootschap Onze Taal verkozen tot woord van het jaar 2009. In augustus 2011 waren er in Nederland ongeveer een miljoen actieve twitteraars actief. Twitter zelf geeft aan dat er september 2011 honderd miljoen actieve gebruikers zijn. Dit aantal groeit nog steeds.

Diensten

Met Twitter sturen gebruikers tekstberichten (=tweets), van maximaal 140 karakters lang via sms, -mail, IM, de Twitter-website of via Twitterapplicaties. Deze tweets worden getoond op de gebruikerspagina en bij andere gebruikers die hebben opgegeven deze te willen ontvangen. De zender kan de aflevering beperken tot een groep vrienden, maar standaard worden de berichten afgeleverd bij alle belangstellenden. De belangstellenden kunnen de tweets ontvangen via de Twitter website, IM, SMS, e-mail, RSS of een applicatie. Sinds herfst 2010 kan men via Hyves en Linkedin publiceren en tweets lezen. Er zijn tientallen webinterfaces voor Twitter, die in webpagina's van derden extra functionaliteit toevoegen. Het VPRO-programma De (N)og (O)nbekende (N)ederlander gebruikt Twitter om kijkers te laten reageren op de kandidaat in de uitzending van De NON. Ook The Voice of Holland gebruikte het medium Twitter tijdens de liveshows. Steeds vaker worden ook in journaals, praatprogramma's en verkiezingsdebatten tweets van belangrijke personen aangehaald (en besproken), alsmede dat reacties van het publiek geanalyseerd worden.

Hypes

Twitter creëert haar eigen hypes:

  • In 2009 werd een 73 jaar oude man een regelrechte hit op Twitter doordat zijn zoon zijn dagelijkse gemopper via Twitter met 250.000 belangstellenden deelde ("Shitmydadsays"). Begin 2011 had hij bijna twee miljoen volgers.
  • Sockington is een Amerikaanse kat met een eigen Twitteraccount. De eigenaar plaatst sinds 2007 regelmatig tweets over de belevenissen van het beestje. Vanaf 11 februari volgden meer dan anderhalf miljoen belangstellenden de belevenissen van Sockington.
  • Arjan El Fassed die 300.000 volgers kreeg nadat hij een straatnaam in een Palestijns vluchtelingenkamp vernoemd kreeg naar zijn Twitter-account.
  • Nederlands pornoactrice Bobbi Eden tweette op 28 juni 2010, tijdens het wereldkampioenschap voetbal 2010, dat als Nederland het WK zou winnen, ze al haar followers orale seks zou geven. Dit zorgde voor een flinke stijging van haar followers. Nederland verloor uiteindelijk gelukkig voor haar de finale.
  • Verschillende berichten op Twitter hebben voor grote opschudding gezorgd en het medium heeft zelfstandig, alleen in Nederland er al voor gezorgd dat er mensen vervolgd zijn vanwege dreigtweets, afgetreden zijn in de politiek na opmerkingen, of in functies op non-actief zijn gesteld na onhandige uitspraken. Online Promotie publiceerde een overzicht van de tien meest bekende tweets in Nederland.

Toekomst

Er doen regelmatig geruchten de ronde dat internetgigant Google of anderen de diensten Twitter zouden willen kopen. De interesse van Google is gelegen in het feit dat de zoekmachine van Twitter resultaten toont van het heden in tegenstelling tot de zoekresultaten van Google die altijd geïndexeerde resultaten toont met enige vertraging. Tijdens de hierboven al genoemde gebeurtenissen in de Hudson, in Mumbai en in Iran bleek Twitter de eerste nieuwsbron en Google zou als primaire informatieleverancier graag dergelijke informatie als eerste kunnen presenteren en kunnen benutten. Twitter overwoog om in 2010 naar de beurs te gaan. De waarde van het bedrijf werd in 2011 op maar liefst 8 miljard dollar geschat.

Rate this item
(0 votes)
More in this category: « LinkedIn Youtube »
Login to post comments
back to top